14.00-15.00 uur Bintangs
15.30–16.30 uur The Saddle Tramps (USA)
17.00–18.00 uur Michael Dotson (USA)
18.30–19.30 uur Innes Sibun (UK)
20.00–21.15 uur Ian Siegal (UK)
21.45–23.00 uur The Brew (UK)
23.30–01.00 uur Lance Lopez (USA)
Klik hier voor het totale artikel
Varkensmarktpodium, Varkensmarkt:
15.00–16.00 uur Kids in the Blues
16.30–17.45 uur Kreed Potter Band
18.15–19.30 uur Jay Tamkin Band (UK)
20.15–21.30 uur Sonny Hunt (USA) & The Dirty White Boys + Leif de Leeuw & Rory M.I.
22.00–23.30 uur Twelve Bar Blues Band
Tollenstraatpodium, Tollenstraat:
15.00–17.00 uur Big Bam Boom Band
18.00–20.00 uur Coen Wolters Band
Brasserie Tapperij De Poortwachter, Everwijnstraat:
15.00–16.00 uur en
17.00–18.00 uur Mocambo Blues
De Kater, Kattenstraat:
15.30–17.30 uur Skinner
Café De Mart (binnen), Markt:
19.00–21.00 uur Arthur Ebeling Trio
Bintangs
14.00-15.00 uur Hoofdpodium, Markt
We schrijven 1961 als de Bintangs worden opgericht door Frank Kraaijeveld. Vanaf het begin deden de Bintangs het anders dan alle andere bands. Rhythm and Blues wordt er gespeeld maar dan op een ruige, stevige manier die zeker voor die tijd revolutionair was. Er ontstond al vlug een grote en fanatieke aanhang die zich al net zo ruig gedroeg als de muziek die werd gespeeld. Later voegt zanger Gus Pleines zich bij de band die met zijn ‘Jaggeriaans’ stemgeluid een nieuwe dimensie toevoegt. De Bintangs scoren top 10 hits met onder andere “Travelin’in the USA”, “Ridin’on the L&N” en “Hound is on the Run”.
De reputatie als ultieme live-band groeit gestaag en zo wordt als voorprogramma van The Rolling Stones opgetreden en van The Kinks. Die laatsten worden overigens volkomen weggespeeld door De Bintangs. De grotere festivals als Rock Werchter en later ook Parkpop en Arrow Rock worden succesvol aangedaan. Rock Werchter zelfs meerdere malen. Ook veel optredens in België en Duitsland.
De geschiedenis van de band is er een van pieken en dalen. Bezettingswisselingen en onderling gekrakeel maken het er niet makkelijker op. In een stabiele periode dient zich een nieuw hoogtepunt aan. In 1975 verschijnt het album Genuine Bull. Opgenomen in de vermaarde Rockfield Studio’s in Wales onder produktie van Steve Verocca. Tot op de dag van vandaag wordt dit album gezien als absoluut hoogtepunt van de Nederpop. Een periode van veel optreden volgt tot in de jaren '80. In 1985 volgt het afscheidsoptreden in een uitverkocht Paradiso.
Sinds 2007 speelt de band in de volgende samenstelling: Frank Kraaijeveld (bas, zang), ex Bad to the Bone lid Maarten Ibelings (gitaar), ex Tröckener Keck Gerben Ibelings (drums) en Dagomar Jansen (gitaar, slide-gitaar, mondorgel en zang). Op 15 mei 2009 ziet de nieuwe CD “Fire and Iron” het levenslicht. De titel is een nauwkeurige samenvatting van de inhoud: dampende, stevige en gruizige rock, wars van alle trends en rechtstreeks vanuit de onderbuik. De schrijvende pers is unaniem in hun recensies: de Bintangs is de beste rockband van Nederland!
Live blijven de Bintangs een unicum: rauw, strak, vol overgave en high energy!
http://www.bintangs.nl/
Kids in the Blues
15.00–16.00 uur Varkensmarktpodium, Varkensmarkt
Naast de professionele muzikanten willen we met behulp van ons programma onderdeel “Kids in the Blues” jonge muzikanten tot 18 jaar tot de blues bekeren. Sinds 2004 is er aandacht voor deze groep jonge muzikanten en vanaf 2005 zelf met een eigen podium. Ook dit jaar is er weer een podium wat in het teken staat van deze Kids in the Blues. Dit podium bevindt zich op de Varkenmarkt wat ook een gezellige locatie is in de binnenstad.
De streekmuziekschool ’De Plantage’ is er vanaf het begin bij en verzorgt het eerste uur van het programma. De deelnemers hebben een gemiddelde leeftijd tot maximaal 18 jaar. Het jonge talent wordt in diverse lessen en workshops klaar gestoomd voor een optreden op Culemborg Blues. Streekmuziekschool ‘De Plantage’ bewijst elk jaar weer dat de regio rijk aan talent is en het publiek bewijst op haar beurt ieder jaar weer dat het deze culturele rijkdom zeer waardeert.
Omdat kinderen nu eenmaal niet tot middernacht mogen opblijven, worden de laatste optredens op dit podium verzorgd door ‘oudere jongeren’, of ‘jongere ouderen’, het is maar net hoe je het bekijkt. Nadat de nog onervaren aspirant bluesmuzikanten gespeeld hebben zal het podium gevuld worden met de meer ervaren (professionele-) muzikanten. Zie voor deze andere optredens op dit podium het programmaoverzicht in het midden van dit programmaboekje.
Mocambo Blues
15.00–16.00 uur en 17.00–18.00 uur, Brasserie Tapperij De Poortwachter, Everwijnstraat
Mocambo betekent "hoerenkast" in het portugees, hebben we ons laten vertellen...
Begonnen als SRV tribute band, hebben zij daar in 2008 een punt achter gezet. Nu is het Texas Blues in de ruimste zin van het woord. Prachtige slepende slowblues tot dampende, zwetende en swingende Texas Blues op een zeer kenmerkende MOCAMBO wijze: rauw, stevig, superstrak, spekvet en recht uit het hart gespeeld!
Een superband die de grondvesten onder je laat schudden en trillen! Met Ed op gitaar. Ko op bas. Ries op drums. Anita op hammond.
Op dit moment is de band volop bezig met het maken van hun eerste eigen cd, die grotendeels uit eigen nummers zal gaan bestaan. Het belooft veel goeds te worden, met heel veel kippenvel momenten. Mocambo bracht reeds een DVD uit: "Live from the Netherlands.” De DVD is inmiddels in Amerika en Japan is uitgebracht.
Mocambo Blues: stampende, dampende en spekvette band
http://www.mocambo-blues.nl/
Big Bam Boom Band
15.00–17.00 uur Tollenstraatpodium, Tollenstraat
Power Bluesrock uit regio Utrecht, welke al sinds de Big Bang de planken van diverse Nederlandse podia kaalschuurt met hun rock, bluesrock en blues, maar dan wel op hun eigen manier. Covers van Cream, The Who, (oude) Stones, Johnnie Winter, Pat Travers ea.
Het begon allemaal eind 1989 toen Alfred van der Linden (ex Bintangs en Frank Kraaijeveld Band) samen met drummer Hans Heijster de Big Bam Boom Band oprichtten. In januari 1990 werd de laatste ontbrekende schakel gevonden in de persoon van Fred Jacquet (“de trol met een strot als een T-rex!!”). Fysiek, mentaal en muzikaal klikte het meteen, alle drie zaten ze op de zelfde golflengte. Er werd 2(!!) keer gerepeteerd en toen stonden er al 10 optredens geboekt. Op 2 februari 1990 volgde het eerste optreden en al gauw volgden er meer.
Sinds een aantal jaren wordt de band ondersteund door mondharmonica-speler Rinus van Rijn. In 2004 is de drummer vervangen door de zeer getalenteerde Wessel van Alphen. (bekend van no discussion) De Big Bam Boom Band is op dit moment nog steeds een graag geziene gast in het Nederlandse live-circuit. Op audio gebied valt er nog te melden dat de band een aantal jaren geleden de cd “Shaky Ground” heeft afgeleverd.
Kortom: de Big Bam Boom Band is een spetterende live-band, die energieke rock afwisselt met blues, ballads en veel spelplezier. Nummers van the Who, the Cream en Ten Years After worden afgewisseld met eigen werk en songs van Gary Moore, Johnnie Winter, de oude Stones en Led Zeppelin en dat allemaal op een Big Bam Boom Band manier.
Gitarist Alfred van de Linden speelde in The Juniors, Bintangs en Frank Kraayeveld band. Drummer Wessel van Alphen is het jonkie van de band en speelt tevens in Led Zeppelin tribute Blackdog. Zanger/basgitarist Fred Jacquet speelde Groningen/Drenthe en Duitsland plat met o.a. Erwin Java's Second Skin. Mondharpenist Rinus, ook bekend van The Vintage Brothers, blaast de longen uit zijn live.
http://www.bigbamboomband.nl/
The Saddle Tramps (USA)
15.30–16.30 uur Hoofdpodium, Markt
In 1999 richtten Big John en Scotty The Saddle Tramps op. Aanvankelijk begonnen ze als komisch duo dat verkorte versies van hun originele liedjes waar ze geïmproviseerde stand-up comedy tussendoor deden. The Saddle Tramps kregen hun eerste optredens als band en voegde een drummer toe en uiteindelijk, in 2000, ook de go-go dansende bandiet Suzy Switchblade.
Vanaf dag één speelde The Saddle Tramps vooral in Reno en omstreken en op tournee om hun eerste drie CD’s te promoten. Hun strakke tourschema en werkethos leidde tot een contract bij Split Seven Records dankzij aanbevelingen van hun vrienden en voormalig label-collegae Speedbuggy en Hellbound Hayride. The Saddle Tramps brachten een live CD uit en een compilatie en namen daarna hun laatste CD op onder hun eigen label.
In de afgelopen 10 jaar heeft The Saddle Tramps ieder staat in de Verenigde Staten gespeeld ten westen van Houston (Texas) en op enkele legendarisch podia, waaronder The Derby in Hollywood, The Continental Club in Austin, The Tractor Tavern in Seattle, het Bahia Resort in San Diego en het Tropicana Hotel in Las Vegas.
The Saddle Tramps hebben opgetreden tijdens evenementen als Entertainment Tonight’s 20ste verjaardag in Hollywood, Dennis Hof’s verjaardag op de Moonlight Bunny Ranch, The National Tattoo Convention (3 keer al), The Blessing of The Cars en de APP Piercing Convention in het Tropicana Hotel in Las Vegas.
http://www.thesaddletramps.com/
Skinner
15.30–17.30 uur De Kater, Kattenstraat
Southern Rock leeft in Nederland! Skinner, de Lynyrd Skynyrd Tributeband uit Rotterdam heeft hiervoor gezorgd.
Cozy (gitaar) begon reeds jaren geleden aan dit grote project: gewoon als Lynyrd Skynyrd coverband, niemand had toen nog van het fenomeen ''tributebands'' gehoord. De niet eenvoudige, ijzersterke Lynyrd Skynyrd songs werden samen met vijf andere muzikale Skynyrd liefhebbers tot in de puntjes uitgewerkt. Wat hierna begon kan gezien worden als een muzikale kruistocht!
Velen hebben al kunnen horen hoe Skinner de southern rock van Lynyrd Skynyrd laat klinken , een lekkere mix van rock , blues en country. Van ‘Sweet Home Alabama’ tot ‘Free Bird’, van ‘Call Me The Breeze’ tot ‘That Smell’, alle Lynyrd Skynyrd klassiekers worden met enthousiasme op het publiek losgelaten.
Skinner is een coverband met een zeer goede reputatie en stond al eens als support act voor: Molly Hatchet (USA), Wishbone Ash (UK), L.A. Doors (UK), White Cowbell Oklahoma (CAN), Flavium & Brainbox (NL), Eric Steckel band (USA) en Rob Orlemans & Half Past Midnight (NL).
http://www.skinneronline.nl/
Kreed Potter Band
16.30–17.45 uur Varkensmarktpodium, Varkensmarkt
De Kreed Potter Band is een bluesrock band pur sang. Rauwe zang, dikke gitaarsolo’s op een stevige groove. Sinds 2006 is deze band, in de klassieke bluesrock opstelling van één gitaar, bas, drums en zang, door het hele land te zien met het repertoire van onder andere Poppa Chubby, Scott McKeon, Aynsley Lister, The Hoax, Michael Katon, Ian Siegal en Tom Waits. Voorman en zanger Kreed Potter heeft aan gitarist Etienne Evers een prima secondant die altijd voor het nodige spektakel zal zorgen zoals je dat bij bluesrock mag verwachten.
De Kreed Potter Band stond eerder dit jaar in een bijna uitverkochte De Lantaarn in Culemborg, tijdens de Blues Night (ook georganiseerd door Stichting Culemborg Blues). Een voorproefje voor wat vandaag, 28 augustus, komen gaat.
De Kreed Potter Band was daarnaast onder andere eerder te zien op en bij: Oosterhout Blues & Roots Festival, Wageningen Blues Kroegentocht, Best Blues, Airborn Music Night, Eastside Blues Festival, Welons Blues & Rock Festival, De Bosuil Weert, Groene Engel Oss en Wilhelmina Eindhoven. En was support act voor onder andere JesusVolt (FR), Jason Ricci (USA), Seatsniffers (B) en Mike Morgan (USA).
De Kreed Potter bestaat uit Etienne Evers (gitaar), Ton Leerschool (bas), Frank Wassing (drums), Bart Willems (geluid), Daniel de Vries (roadie) en Kreed Potter zelf natuurlijk (zang).
http://www.kreedpotterband.nl/
Michael Dotson (USA)
17.00–18.00 uur Hoofdpodium, Markt
Michael Dotson brengt de authentieke Chicagoblues terug in Nederland!
Michael Dotson is geboren in 1957, jaren heeft Michael als ‘side”gitarist gespeeld in de chicago bluesscene en heeft nationaal en internationaal getourd. Op dit moment woont Michael in Chigaco Illinois waar hij een aantal jaar geleden zijn eigen band heeft geformeerd waar mee hij in de afrondende fase zit van zijn nieuwste cd. De sound van dit album vat Michael op deze manier samen: “Hard hitting electric Chicago blues with a traditional bent to it.”
Als tiener in de zeventiger jaren verschool Michael zich al stiekem in de groezelige bluesclubs van de Chigaco bluesscene. Toch waren zijn eerste instrumenten clarinet en saxofoon maar het blues vuurtje werd flink aangewakkerd tijdens het aanschouwen van een live concert van Muddy Waters en al gauw ruilde hij zijn blazers in voor de gitaar. (Michael was destijds 13 jaar)
Zwaar geïnspireerd door de blues die hij in zijn jonge jaren kreeg voorgeschoteld is het vanzelfsprekend dat zijn voorkeur uit gaat naar de grondtonen van de blues, gespeeld zoals bijvoorbeeld door: Otis Rush, Buddy Guy, Magic Slim en Junior Welch. Het kan natuurlijk geen toeval zijn dat Michael later zelf met veel van deze jeugdhelden het podium heeft mogen delen.
Al deze ervaringen zijn terug te horen op Michaels solo album: ‘Lightnin’ in my pocket’ uit 2006, waar naast traditionele blues ook swamp slide, originele swing en good old house rockin’ music te horen is.
http://www.michaeldotsonblues.com/
Coen Wolters Band
18.00–20.00 uur Tollenstraatpodium, Tollenstraat
Frontman Coen Wolters heeft een lange geschiedenis van zelf uitgebrachte CD’s en vele optredens die uiteindelijk geleid hebben tot het uitbrengen van zijn (officiële) debuut album ‘Broken Glass’ in 2005. Inmiddels is Coen Wolters een bekende in de blueswereld met een eigen herkenbare sound. En een steeds groter publiek maakt kennis met Coen Wolters.
Een jaar na het debuutalbum is met het uitkomen van hun album ‘As The Crow Flies’ alles veranderd voor de Coen Wolters Band. Het album werd goed ontvangen en de release ging gepaard met een tour langs de grote festivals. In de schaduw van grote gitaristen weet Coen Wolters een eigen schare fans aan zich te binden. Coen Wolters schrijft zelf zijn muziek en zijn teksten, muziek en optredens zijn meer dan een dertien in een dozijn bluesrock.
Coen’s optredens zijn energiek en tonen duidelijk zijn voorliefde voor live optredens. Zijn gitaarspel is uniek en doorspekt met emotie. Coen is in de jaren ’70 geboren en begon gitaar te spelen toen hij 18 jaar was. Enige jaren later speelde hij in lokale bandjes waar hij langzaamaan naam begon te maken. Tegelijkertijd blijft hij zijn gitaarspel verbeteren. De eerste jaren van zijn muzikale carriere bestond voornamelijk uit het spelen in rockbands, maar op zijn 24ste besloot hij zijn gevoel te volgen en begon blues te spelen.
De Coen Wolters Band heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld van een band die in lokale bars optreedt tot een gerenommeerde internationaal tourende band. En nu dus ook op Culemborg Blues.
http://www.coenwolters.net/
Jay Tamkin Band (UK)
18.15–19.30 uur Varkensmarktpodium, Varkensmarkt
De 22 jarige Jay Tamkin bestemde zijn debuutalbum ‘Sorted’ als een document van zijn muzikale carriere tot dan toe. Het ‘document’ maakt duidelijk dat multi instrumentalist Jay Tamkin een begaaft songwriter is die zijn muziek een eigentijdse invulling geeft.
Jay Tamkin heeft zijn ervarin opgedaan in de best denkbare omgeving: het Devon Youth Jazz Orchestra. Als bassist leerde hij daar muziektheorie en deed praktijkervaring op aan de hand van Jools Holland, Dennis Rollins en Roy Ayers. Deze ervaring in combinatie met zijn enorme talent voor songwriting en bereidheid om muzikale grenzen te verleggen, maken ‘Sorted’ een indrukwekkend debuutalbum.
Jay Tamkin heeft zich wat betreft de blues laten inspireren door Stevie Ray Vaughn, Walter Trout en Albert en Freddie King. De jazz invloeden komen van Steely Dan’s Donald Fagen. Daarnaast nam Jay Tamkin voorbeeld aan de artiesten in de Paul Jones’ BBC 2 Blues Show, met name Popa Chubby en Buddy Whittington (gitarist John Mayall). Met beide helden heeft Jay Tamkin al eens mogen samenspelen.
In tijden waarin gitaarhelden weer helemaal terug zijn, zal Jay Tamkin niet zich niet alleen als gitarist profileren. Zijn muzikaliteit en veelzijdigheid maken hem uniek.
http://www.jaytamkinband.com/
Innes Sibun (UK)
18.30–19.30 uur Hoofdpodium, Markt
Innes Sibun, nog een fantastisch bluesgitarist uit de UK! Innes Sibun speelt blues met rock en jazz en meer moderne invloeden, maar schuwt zeker de ‘echte’ blues niet.
Innes Sibun maakte z’n eerste album met de legendarisch producer Mike Vernon, die ook albums produceerde voor grootheden als John Mayal/Eric Clapton en albums van Fleetwood Mac albums in de tijd dat Peter Green in Fleetwood Mac speelde. Innes speelde onder andere in het voorprogramma van Peter Green, The Levellers, Johnny Winter, Taj Mahal, The Fabulous Thunderbirds en Walter Trout.
Innes Sibun heeft ook mét vele ‘helden’ gespeeld. Op de podia en op cd’s. Onder andere met: Robert Hart (Bad Company), Hamish Stewart (Average White Band) en met Robert Plant op de “Fate of Nation” tour.
Innes Sibun (gitaar, zang en mandoline) speelt met Steve Hall (bas), Tim Blackmore (hammond/piano) en Robbie Brian (drums). Formidabele muzikanten met een schat aan ervaring. Zo heeft Robbie Brian met Peter Gabriel gespeelt. De strakke ritmesessie, die bij de optredens fantastsich soleerwerk aflevert, het waanzinnige hammondgeluid van Tim Blackmore en het virtuoze gitaarspel van Innes Sibun maken de optredens tot een show die je niet mag missen .
www.myspace.com/innessibun
Arthur Ebeling Trio
19.00–21.00 uur Café de Mart (binnen), Markt
De in Amsterdam geboren Arthur Ebeling bouwde zijn eigen drumstel in de kinderopvang. Hij verruilde het drumstel voor een gitaar toen hij zes jaar oud was. Toen hij 16 was verliet hij school om een fulltime rock ’n roller te worden. En nog altijd bespeeld Arthur zijn gitaar als een maniak.
Arthur Ebeling speelde in bands als Sail, O.P.M.C., Group 1850, Rosa King, Capsones, B.B. (ex Henkie), Big Shot en De Dijk. In 1984 richtte hij de band Jump! Dickie Jump! op en maakte 2 albums: ‘Jump!’ (1985) en ‘Goin’ Out’ (1987). In 1990 werd hij solo artiest en speelde over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, het Groot- Brittannië, Rusland, Brazilië, Spanje. Tot dusver heeft hij 4 albums gemaakt ‘Simple Man’ (1993), ‘Piggy Dog’ (1995), ‘Rainy Night in Paris’ (1998) en ‘Dreams’ (2002).
Arthur Ebeling staat in Nederland bekend als een van de beste rhythm ’n blues gitaristen en singer-songwriters. Arthur is een technisch begaaft gitarist in staat om diverse stijlen te combineren. Zijn muziek is een unieke, herkenbare, tijdloze en pakkende mix van rhythm ’n blues, rock ’n roll, counry-blues met een jazz sausje. Hij heeft de soul van een Ray Charles, het rauwe van Tom Waits en de rock ’n roll van Eddie Cochran.
Op Culemborg Blues zal Arthur Ebeling er staan als trio. Met dubbele bas, saxofoon en percussie. Wie het Arthur Ebeling trio hoort spelen, denkt dat ze direct uit New Orleans komen. Arthur’s unieke stijl en hoge kwaliteit van de teksten en composities heeft hem al eens een optreden opgeleverd in Vrije Geluiden van de VPRO.
http://www.arthurebeling.nl/
Ian Siegal (UK)
20.00–21.15 uur Hoofdpodium, Markt
Ian Siegal is geboren in het diepe zuiden van Engeland in 1971. Zijn eerste muzikale herinneringen zijn die van Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Elvis en Chuck Berry. Deze herinneringen hebben geleid tot een levenslange passie voor de blues in al haar stijlen, maar met name die van Muddy Waters. “Ik kan me niet de tijd herinneren dat ik de muziek van Muddy Water níet kende, ook niet als kind. Zijn muziek en die van Howlin’ Wolf zijn van grote invloed op mijn geweest.”
Toen hij 16 was ging hij regelmatig als roadie met zijn neef mee. Op een avond werd hem heel onverwacht gevraagd om te zingen. Het resultaat was een razend enthousiast publiek en een verrukt (en nogal verbaasd) jong talent met een carriere voor zich.
Twee jaar later pakte hij een gitaar vast en leerde zichzelf gitaar spelen. Toen hij 20 was stopte hij met de kunstacademie en reisde naar Berlijn waar hij leefde van wat hij als straatzanger verdiende. Juist toen is zijn gitaarspel enorm verbeterd, want als hij geen geld verdiende, dan had hij niets te eten. Tegen de tijd dat hij terugkeerde naar Engeland wist hij zeker wat hij wilde met zijn leven: een muzikale carriere.
Ieder jaar worden de podia waar Ian Siegal op staat, groter. Maar wat Ian altijd zal bijblijven is zijn gastoptreden met de 92-jarige Pinetop Perkins en enkele andere overgebleven leden van de Muddy Waters’ band. Dit gebeurde in een Londen’s Jazz Café in 2005. Maar ook later, tijdens een festival in Noorwegen, stapte deze legendes van naoorlogse blues het podium op bij Ian Siegal en speelde ze een memorabele set van een uur.
http://www.iansiegal.info/
Sonny Hunt (USA) & The Dirty White Boys + Special Guests
20.15–21.30 uur Varkensmarktpodium, Varkensmarkt
Bescheidenheid siert de mens, zegt men. Het is een gezegde dat bij de Amerikaanse gitarist Sonny Hunt volledig van toepassing is. Menigeen zal bij het horen van zijn naam niet meteen opkijken. Echter deze fantastische muzikant is al eerder in ons land geweest. Samen met gitarist Tony Spinner (bekend van zijn werk bij de wereldformatie TOTO) heeft Sonny Hunt in 2004 en 2005 op een aantal Nederlandse podia gestaan. Met de Nederlandse gitaargigant Jan Akkerman heeft Hunt in augustus 2005 geschitterd op het Rapenburg Festival in Leiden en Akkerman was zeer onder de indruk van Hunt zijn gitaar techniek en persoonlijkheid!
Geboren en getogen in Memphis en komende uit een muzikaal nest, is het niet verwonderlijk dat Hunt al op vroege leeftijd met de muziek in aanraking kwam. Op achtjarige leeftijd begon hij zijn kunsten op het drumtoestel te vertonen. Pas nadat Hunt de legendarische Jeff Beck op tv zag, kocht hij zijn eerste gitaar en ging er fanatiek mee aan de slag. In zijn jeugd heeft Sonny Hunt in diverse High School Bands gespeeld. Ruim 25 jaar bezat Hunt een opname studio in Jonesboro, Arkansas en heeft hij met geweldige muzikanten – allen niet bepaald onverdienstelijk in genres van rock, country en rap - gewerkt. Dit was voor hem niet alleen een unieke gelegenheid maar tevens een fantastisch leerproces! Nog steeds is Sonny Hunt een veel gevraagd sessiemuzikant omdat hij niet alleen excelleert op gitaar en drums, maar ook op basgitaar en keyboards. Sonny Hunt is technisch zeer begaafd, maar het lukt hem ook om een eigen identiteit te behouden in de wereld van gitaarvirtuozen.
Met een line up bestaande uit de Nederlanders Dick Stam op basgitaar en Han Neijenhuis op drums rockt ’t behoorlijk en staat de band als een huis! Voor deze tour wordt de band aangevuld met twee jonge Nederlandse gitaartalenten, te weten de15-jaar oude Leif de Leeuw, winnaar van de in november 2009 gehouden Dutch Guitar Awards, en Rory De Kievit (winnaar van diezelfde award, maar dan in 2003).
http://www.sonnyhunt.com/
Leif de Leeuw (special guest Sonny Hunt (USA) & The Dirty White Boys)
Leif de Leeuw is een 15-jarige gitarist uit Amersfoort die in razend tempo de podia voor zich wint. Hij is met gitaarspelen begonnen toen hij 9 was en 6 jaar later, in 2009, wint Leif de Leeuw de SENA Dutch Guitar Awards 2009 voor de jeugd t/m 21 jaar. Leif de Leeuw, begeleid door vader Bert, won de award met het hetzelfde nummer waarmee hij zich in de finale geplaatst had, het prachtige “Cause we’ve ended as lovers” van Jeff Beck. De passie en het gevoel waarmee hij het nummer bracht was van een dusdanig niveau dat je een speld kon horen vallen in de zaal. Ook de jury was sprakeloos en de commentaren waren in superlatieven.
Sluit je ogen, en je meent een door het leven getekende bluesveteraan uit Chicago te horen. Open je ogen, en je ziet een tenger jochie van het Amersfoortse Corderius Lyceum.
www.myspace.com/leifdeleeuw
Rory M.I. (special guest Sonny Hunt (USA) & The Dirty White Boys)
Nog geen 3 jaar oud en de eerste foto van Rory prijkt al in muziekblad MUSICMAKER.
Samen met zijn vader bezocht hij een muziekbeurs in Rotterdam en werd door de fotograaf gespot achter een keyboard. Dat Rory muzikaal is blijkt dus al op zeer jonge leeftijd en dit is niet verwonderlijk want de hele familie is op één of andere manier met muziek bezig. Rory pakt op zijn 10e de gitaar en speelt in no time nummers van Joe Satriani en Steve Vai.
Ook Rory M.I. is winnaar van de Sena Guitar Awards, namelijk in 2003. Een jaar na het winnen van de Sena Guitar Awards krijgt Rory de mogelijkheden een cd op te nemen. Hij begint met nummers schrijven en in 2006 beginnen de opnames. Het resultaat is een prachtige instrumentale fusion/rock plaat: “Musical Journey”.
Rory begint nieuwe instrumentale nummers te schrijven en knalt ouderwets met Rory M.I. in het voorprogramma van Tony Spinner (Toto) in februari 2009. Hij besluit zich ook meer te richten op sessiewerk. Hij wordt gitarist in de band van panfluit talent Mihai. Hoogtepunt van optredens was zeker de deelname van Mihai aan Holland Got Talent. Hij toert met de Amerikaanse gitarist Sonny Hunt en neemt muziek op voor andere bands in zijn home studio.
http://www.rorymi.com/
The Brew (UK)
21.45–23.00 uur Hoofdpodium, Markt
In 2009 opende The Brew Culemborg Blues. De jongelingen uit het Verenigd Koninkrijk spelen direct de Markt vol. Is dat werkelijk die jonge vent die zo zingt en gitaar speelt? Het is alsof er een doorgewinterde muzikant staat. Het publiek laat zich verbazen en geniet. Hun terugkomst is derhalve onvermijdelijk. Nu het nog kan, want in het tempo waarin The Brew zich ontwikkelt, is de kans groot dat The Brew te groot wordt voor de binnenstad van ons mooie Culemborg.
The Brew is afkomstig van Grimsby (Groot-Brittannië) en is een van de meest opwindende en besproken bands van deze tijd. De 19-jarige Jason Barwick wordt nu al vergeleken met Hendrix en Jimmy Page. Samen met zijn vriend Kurtis Smith (20 jaar), ook wel “The Bruce Lee of the Drum Kit” genoemd, hebben ze een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de Britse rockgeschiedenis. Duidelijk beïnvloed door de muziek uit de jaren ’60 en ’70, hebben ze een nieuw genre gecreëerd, daarbij bijgestaan door het derde lid van de band zanger en basgitarist Tim Smith (vader van Kurtis).
Ze hebben intensief en succesvol getoerd door Europa en daarbij een spectaculaire live reputatie opgebouwd. Dit heeft ze een uitnodiging opgeleverd voor ‘Rockpalast’ in Duitsland. Zowel de optredens als ook het album ‘The Joker’ krijgen lovende recenties. Ze worden met ’s werelds grootste bands en artiesten vergeleken, zoals Hendrix, Page, Stevie Ray Vaughan, Roger Waters en Cream. Dames en heren, de ster van deze band is rijzende, kom The Brew zien, live en gratis, op Culemborg Blues.
http://www.the-brew.net/
Twelve Bar Blues Band
22.00–23.30 uur Varkensmarktpodium, Varkensmarkt
Hoe kan een traditionele bluesband zich anders noemen dan 'Twelve Bar Bluesband'. Logischer kan het bijna haast niet en dat moeten ook Jan J. Scherpenzeel aka J.J. Sharp en Kees Dusink gedacht hebben toen ze een naam zochten om hun band te noemen. Toen deze 2 frontmannen in 2005 de 12BBB oprichtten hadden ze ongetwijfeld in hun achterhoofd dat dit niet zomaar een meeloper van een bluesband zou worden. Gelijk kregen ze want toen hun debuut CD 'The Blues Has Got Me' in 2006 op de markt werd gegooid was hun naam in Nederland en daarbuiten reeds gemaakt.
12BBB weet bij ieder optreden het publiek en organisatie versteld te doen staan van de hoge kwaliteit en de ultieme bluessfeer zoals je die eigenlijk alleen in een kroeg in Chicago of New Orleans zou verwachten. En dit alles nog wel met voornamelijk eigen werk. 12BBB haalt haar inspiratie uit de Chicagoblues en heeft het ‘grooven’ tot een kunst verheven. De uitzinnige reacties zijn inmiddels niet meer te tellen. Ook de smaakmakers in de Nederlandse bluesscene schieten woorden tekort om de band met complimenten te overladen. De bandleden weten met elkaar een magische synergie te creëren, waarbij het van tijd tot tijd lijkt alsof men de aarde ontstijgt. Alles past naadloos in elkaar en ontzettend mooie dingen ontstaan. Heftige passages worden afgewisseld met fluisterstille momenten, waar je een speld kan horen vallen. Terwijl 12BBB de Nederlandse podia keer op keer verrast, begint ook de Amerikaanse markt zich nadrukkelijker te roeren. Nadat DWM Music al verkondigde dat 12BBB de beste elektrische blues van de afgelopen tijd laat horen, beginnen nu ook gerenommeerde Amerikaanse bluesradiostations 12BBB te ontdekken.
‘E-mail From Heaven’ het nieuwe album van de Twelve Bar Blues Band is een uitstekende geluidsdrager die de kwaliteiten van de band nog eens onderstreept. De bandleden vullen zich prima aan waardoor er een prima product in de schappen ligt. Het is puur genieten van iedere muzikant die hierop zijn deel heeft. De blues in Nederland floreert en dat bewijst deze band buiten hun sterke live-optredens zeer zeker ook met deze release.
http://www.twelvebarbluesband.nl/
Lance Lopez (USA)
23.30–01.00 uur Hoofdpodium, Markt
De echte bluesrock fijnproevers kunnen bij Lance Lopez hun hart ophalen. De Amerikaanse gitarist Lance Lopez groeide op in een gitaarcultuur van Van Halen en AC/DC. Samen met zijn schoolkameraad Kenny Wayne Shepherd bleef Lance trouw aan de blues en rock 'n' roll. Vanaf het moment dat zijn familie van Shreveport, Louisiana naar New Orleans, 'the city of music' verhuisde begon de toen 14 jarige Lopez te spelen in lokale bars.
Op zijn 17e verhuisde Lance terug naar Dallas waar hij ontdekt werd door soul legende Johnny Taylor, die hem onmiddellijk inhuurde voor een tour van een half jaar waarin hij in aanraking kwam met oudere muzikanten als Bobby Blue, Johnny Guitar Watson, Little Milton, Marvin Sease, en Bobby Rush. Al deze invloeden vormden Lance Lopez tot een veelzijdige gitarist, die alle kanten van de blues laat horen.
Op zijn 21e ging hij spelen voor de Buddy Miles Express, en kwam onder leiding van Buddy Miles en Jay Newland in 1998 zijn debuut cd “First Things First” uit, waarmee hij in Europa hoge ogen gooide. Vanaf die tijd raakte Lopez carrière in een stroomversnelling en formeert hij in 2000 zijn eigen band, en deelt hij het podium met bekende artiesten als Steve Vai, Jeff Beck, BB King, Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepperd, ZZ Top, Whitesnake en Def Leppard, en vertoeft hij met enige regelmaat in Europa.
www.myspace.com/lancelopez
No comments:
Post a Comment